Nieuwsbrief januari 2015

Beste ouders,

 

De eerste nieuwsbrief van het jaar. Via deze weg wensen we iedereen nog een gelukkig nieuwjaar!

Hierbij sturen we jullie de nieuwsbrief van januari. Hieronder zien jullie een overzicht van de onderwerpen die in de nieuwsbrief voorkomen. Verder naar beneden de uitgebreide tekst.

Veel leesplezier!

 

Met vriendelijke groet,

't Kleine Volkje

 

Maria Lichtmis

Het laatste lichtfeest van het jaar. Symbolisch geef je het licht terug aan moeder aarde. Dit zodat zij het kan gebruiken zodat het zaad en ander leven kan gaan groeien. Bij 't Kleine Volkje vieren we het ook. Lees verderop wanneer en hoe we het vieren.

 

Maria Lichtmis bij 't Kleine Volkje

Op zondag 1 februari van 16.00- 17.15 vieren we Maria Lichtmis bij het Helicongebouw. We smelten de kaarsresten van de kersttijd, maken walnootkaarsjes, geven het Licht terug aan moeder Aarde en eten lekker pannenkoeken. Kom je ook?

 

Lezing

Op donderdag 5 februari geeft Stefan Kleintjes een lezing over Voeding voor jonge kinderen. Stefan Kleintjes is expert op het gebied van voeding voor jonge kinderen. Hij is lactatiekundige, kinderdiëtist en schrijver. Hij heeft meerder boeken geschreven, zoals Eten voor de kleintjes: van borst tot boterham en is oprichter van de website borstvoeding.com.

 

Buitenkleding

De winter is gekomen! Daarom een verzoek om de buitenkleding weer mee te nemen! En het is fijn als je je naam erin schrijft zodat we precies weten bij wie wat hoort.

 

Wieke heeft een kindje

Op 26 december 2014 is Wieke bevallen van een zoontje. Ze hebben hem Tijn genoemd!

 

Gesloten dagen 2015

In overleg met de oudercommissie zijn de gesloten dagen van 2015 bepaald. Zie hier een overzicht.

 

 

 

Maria Lichtmis

We droegen alle kaarsjes

tot in het mulle zand

In kleine aarde-kuiltjes

werden ze opgebrand.

Dag vlam, dag vlam en dankjewel,

dat je het licht bewaarde.

Weldra komt er weer zonneschijn,

doof nu maar in de aarde.

Tot ziens in de Sint Maartenstijd,

dat is nog wel heel ver.

Maar kom jij dan, in mijn knol,

weer stralen als een ster?

 

Maria Lichtmis vieren we 40 dagen na Kerstmis en is het laatste lichtfeest. Het is het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Buiten zien we de vele sneeuwklokjes, vanuit de aarde oplichten. Zij luidden Koning Winter uit.

Het symbolische gebaar van het feest is dat je het licht teruggeeeft aan de, nog donkere, aarde. Dit licht kan zij gebruiken voor het ontkiemen van de zaadjes en ander leven. Op 2 februari is het een gebruik om alle restanten van kaarsen om te smelten en in bv. een walnotendop te gieten en in een kuiltje aarde of op het water op te branden. Al zolang er mensen zijn en zo lang de zon al opgaat, worden er feesten gevierd in februari ter ere van de opstanding van de natuur. De lichtkracht uit de donkere aarde komt omhoog en brengt alles weer tot leven.

 

Bij 't Kleine Volkje vieren we Maria lichtmis op 3 en 4 februari. Op de tafel staat een grote schaal gevuld met allemaal halve doppen van walnoten. Deze zijn gevuld met kaarsvet en een lontje (walnotenkaarsjes). Tijdens het kringetje worden de kaarsjes aangestoken en wordt verteld dat moeder aarde het licht terug krijgt. We zingen nog een keer alle liedjes van de mooie lichtfeesten.

 

Maria Lichtmis bij 't Kleine Volkje

Op zondag 1 februari van 16.00- 17.15 vieren we Maria Lichtmis bij het Helicongebouw. We maken kaarsen, geven het Licht terug aan moeder Aarde en eten lekker pannenkoeken. Kom je ook?

 

 

Lezing

Op donderdag 5 februari geeft Stefan Kleintjes een lezing over Voeding voor jonge kinderen. Stefan Kleintjes is expert op het gebied van voeding voor jonge kinderen. Hij is lactatiekundige, kinderdiëtist en schrijver. Hij heeft meerder boeken geschreven, zoals Eten voor de kleintjes: van borst tot boterham en is oprichter van de website www.borstvoeding.com. De visie van Stefan Kleintjes op voeding: Hij gaat uit van volwaardige voedingsmiddelen en is een voorstander van voeding die zo onbewerkt mogelijk is. Hij geeft de voorkeur aan vegetarische voeding van gegarandeerde biologische teelt. Natuurlijk maakt het niet uit hoe je eet: je bent altijd welkom! Stefans adviezen zijn in alle opzichten borstvoeding vriendelijk. Er is mogelijkheid tot het stellen van vragen. Als je voor aanvang al vragen hebt, kun je die in het inschrijfformulier vermelden of mailen naar oudergroepwidar@gmail.com zodat Stefan deze vragen al kan meenemen in zijn presentatie. De boeken van Stefan zijn te koop op deze avond.

Datum: Donderdag 5 februari

Tijd: Start 20:15 uur (inloop vanaf 20:00 uur)

Locatie: Helicongebouw, Socrateslaan 22a, 3707 GL Zeist

Kosten: Minimaal 5 euro voor ouders van CB Widar, minimaal 7,50 euro voor ouders van buiten, maar mag uiteraard meer.  Aanmelden: graag via Inschrijfformulier.

 

Buitenkleding

De winter is gekomen! Omdat we elke dag naar buiten willen, is het van belang dat de kinderen hierop goed gekleed zijn. Sjaal, muts en wanten, een goede winterjas, extra buitenbroek (te koop bij o.a. H&M) of een winteroverall is dan heerlijk om zo ook met wat minder mooi weer naar buiten te kunnen. We willen alle ouders vragen om alle kleding en laarzen te voorzien van een naam zodat we precies weten bij wie wat hoort! Daarnaast is het fijn als er geen extra lange sjaals mee  gegeven worden naar 't Kleine Volkje. Deze kunnen tijdens het spelen op de fietsjes in de weg zitten of tussen het wiel vast komen te zitten.

 

 

Wieke heeft een kindje

Op 26 december 2014 is Wieke bevallen van een zoontje. Ze hebben hem Tijn genoemd en maken het erg goed. Gefeliciteerd Wieke en Tijn, welkom op deze wereld!

 

Gesloten dagen 2015

De dagen van 2015 zijn bekend. Hieronder in het onderstaande schema zijn ze in het oranje aangegeven. Deze zijn zo veel mogelijk verdeeld over de 5 werkdagen in een week. Op 24 december zal 't Kleine Volkje een uur eerder sluiten.

 

Nieuwjaarsdag donderdag 1 januari 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)
vrijdag 2 januari 2015 't Kleine Volkje  gesloten
Palmpasen zondag 29 maart 2015
Pasen zondag 5 april 2015
Tweede paasdag maandag 6 april 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)
Koningsdag maandag 27 april 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)
Bevrijdingsdag dinsdag 5 mei 2015 't Kleine Volkje  gesloten (CAO bepaald)
Hemelvaartsdag donderdag 14 mei 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)
Pinksteren zondag 24 mei 2015
Tweede Pinksterdag maandag 25 mei 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)
Eerste kerstdag vrijdag 25 december 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)
Tweede kerstdag zaterdag 26 december 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)
maandag 28 december 2015 't Kleine Volkje gesloten
dinsdag 29 december 2015 't Kleine Volkje gesloten
woensdag 30 december 2015 't Kleine Volkje  gesloten
donderdag 31 december 2015 't Kleine Volkje  gesloten
Nieuwjaarsdag donderdag 1 januari 2015 't Kleine Volkje gesloten (CAO bepaald)

 

De nieuwsbrief ontstaat in samenwerking met de leidsters, leidinggevende, oudercommissie en bestuur.

 

Warme groet,

't Kleine Volkje