Buiten spelen

't Kleine Volkje heeft een grote tuin waarin de kinderen elke dag buiten spelen. De tuin biedt andere ontwikkelingsmogelijkheden dan de binnenruimtes.

 

De kinderen kunnen buiten de seizoenen ervaren. De warme zomerzon, de harde herfstwind en de regenplassen om in te stampen, de stille sneeuwvlokken die neer dwarrelen en de eerste zachte lentedag. Samen met de kinderen kijken de pedagogisch medewerkers naar wat er aan natuur te beleven is: de bloemen, de torretjes en pissebedden, de kastanjes, paddestoelen en spinnenwebben, de kale takken en koude neuzen, de ontkiemende knoppen en eerste bolletjes die omhoog komen.

 

Naast de tuin is een kleine moestuin waarin we met kinderen zaaien, water geven, wieden en oogsten. De pompoenen, courgettes, aardappelen, prei, ui, radijsjes, mais, aardbeien, bessen e.d. worden door de kinderen verwerkt en geproefd. Het geeft kinderen de mogelijkheid te ervaren hoe groenten en fruit groeien en bereid worden tot iets om te eten.

 

Buiten kunnen de kinderen ook rennen, balanceren en springen. Er zijn kruiwagens en houtblokken om als echte werkmannen aan het werk te kunnen. Er zijn fietsjes en vlieguitgen - kortom, allerhande speelgoed waar de kinderen waarmee kinderen hun grove motoriek kunnen ontwikkelen.

 

Het spelen met zand en water geeft de kinderen altijd eindeloos veel speel en ervaringsmogelijkheden.

 

De kinderen hebben op 't Kleine Volkje laarzen en regenkleding nodig om het buiten spelen bij minder mooi weer mogelijk te maken. Ouders wordt gevraagd rekening te houden met de weersomstandigheden en de ‘risico’s’ voor de kleding. Deze kan vies worden en mogelijk sneller kapot gaan. Het is voor kinderen prettig als ze kleding aan hebben waarin zij zich makkelijk kunnen bewegen en die tegen een stootje kan.

buiten-spel-3.1
buiten2.1